Herkese Hellö!
Bir kaç gün gecikmeli olsada sonunda UX Alive 2019 etkinliğinde tuttuğum notları bloğumda yazma fırsatı yakaladım. 25-26 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul'da, Userspots'un düzenlediği etkinlik olan UX Alive etkinliğinde gözüme çarpan ve not aldığım konuları sizlerle paylaşacağım.
UX Alive
UX Alive her sene Userspots tarafından düzenlenen, kullanıcı deneyimi konusunun ele alındığı, farklı ülkelerden, farklı insanların deneyimlerini ve bilgilerini paylaştığı şahane bir etkinlik. Daha öncesinde UX Alive etkinliğini uzaktan takip etsemde bu yıl Nermin Canik sayesinde ilk defa etkinliğe katılma fırsatım oldu buradan bir kez daha kendisine teşekkür ediyorum ^^.
Bu yılki etkinliği değerlendirecek olursam; genel olarak etkinlik benim açımdan güzel geçti. Konuşmacılar sunumlarında, gerçekten farkındalık yaratan konulara değindiler. Daha önceki UX Alive etkinliklerinde paralelde çift oturum yapılıyordu fakat bu yıl tek oturum yapıldı. Ona rağmen yurtdışından bir çok katılımcı olduğunu farkettim. Hatta UX Alive için İran'dan gelen bir katılımcı vardı. ^^
Notlar
Aldığım notlar şu şekilde:
1. Rolf Molich - What to Say to Your Boss When They Ask Tough Questions
Rolf, sunumunda yöneticilerin gözünden UX profesyonellerinin nasıl göründüğünü anlattı. Onlara UX'in önemini nasıl anlatabiliriz, UX'in getirilerini nasıl farkettirebiliriz gibi konulara değindi. Hatta yönetici ile UX profesyoneli arasında geçebilecek diyalogları gerçek kişiler ile canlandırıp nasıl davranılması gerektiğini hazırlamış bizlere. Bu hareketini çok beğendim, çünkü çok akılda kalıcıydı. Yaşanabilecek diyaloglarda yapılabilecek olan hataları çok net görüp, nasıl davranmamız gerektiği hakkında fikir oluşturdu bende.
Sunum tekniği olarak en interaktif sunumlardan biriydi. Sunum aralarında UX ile ilgili sorular sordu ve online bir platform üzerinden bunları gerçek zamanlı olarak cevapladık. Verdiğimiz cevapları yorumladı ve ona göre doğru olanları bizlerle paylaştı.
Göze Çarpanlar
- UX'in öz sorusu: Neredeyiz ve nerede olmak istiyoruz?
- Kullanıcılarımızın dilinden anlamalıyız.
- Kullanılabilirlik olgunluğu; organizasyon içindeki sistematik insan merkezli tasarım sürecini anlama ve uygulama düzeyidir.
- Kullanıcı testi, kullanılabilirlik doğruluğu için en önemli adımlardan biridir.
- Rolf, yöneticileri (HIghest Paid Person's Opinion)HIPPO olarak tanımlıyor, yani maaşı en yüksek olan insanın görüşü 😃 Bu yüzden onlara veri ile gitmemiz gerektiğini belirtti.
- Yöneticilere karşı UX hakkında mütevazi ve keskin olmamızı söyledi.
- UX'in önemini farkettirmemiz hakkında sabırlı ve kararlı olmamız gerektiğini söyledi.
Sunumdan Kareler
2. Terri Rodriguez-Hong - Creating Personal Connections with Technology (6 steps)
Terri, sunumunda yeni beceriler kazanmak ve kişisel bağlantılarımızı geliştirmek için teknolojinin nimetlerinden nasıl faydalanabiliriz gibi konulara değindi. Etrafımızdaki insanlara soru sormaktan çekinmememiz gerektiğinden ve etrafımızda olmasa bile teknolojiyi kullanarak; mail, twitter, linkedin vb. gibi platformlarda insanlarla iletişim kurmamız gerektiğinden ve ağımızı genişletmemiz gerektiğinden bahsetti. Kendimize mentor edinmemizin önemini vurguladı.
Göze Çarpanlar
- Diğer UX tasarımcılarına ve mentorlarınıza soru sormaktan asla çekinmemelisiniz.
- Bir topluluğun parçası olmamız ve o topluluğa katkıda bulunmamız gerektiğine değindi.
- UX ile ilgili Slack kanallarına katılmayı ve o kanalları takip etmeyi önerdi.
Sunumdan Kareler
3. David Vogel - How To Design For What’s Next
David, sunumunda müşteri davranışlarını anlamamızdan, iş modelleri oluşturmamızdan, geleceğin ürün ve hizmetleri için yeni teknolojiler keşfetmemize olanak tanıyan araçlardan bahsetti.
Göze Çarpanlar
- Milyonlarca kez denemelisiniz, başarılı olana kadar denemelisiniz.
- Eğer güzel bir tasarım yapmak istiyorsanız, güzel bir brief'e ihtiyacınız var.
- Fikri, müşteriler ile birlikte yaratmalısınız.
Sunumdan Kareler
4. Carlota Royuela - Mobile Forms Redesign
Carlota, Typeform'da hazırladıkları mobil formlarda yaşadıkları tecrübeleri bizimle paylaştı. Kullanıcıların formları doldurmakta her zaman tereddüt ettiklerini söyledi. Tasarımcılar olarak hedeflerininin form doldurma işleminin mümkün olduğunca kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Dönüşüm oranlarını artırmak için etkili mobil formları nasıl yeniden tasarladıklarını anlattı. Doğru tasarımları yapabilmek için bir çok kullanıcı testlerini yaptıklarını söyledi ve bir kaçını canlı videolu şekilde bizimle paylaştı. Gerçekten formların dönüşümleri büyük oranda etkilediğini düşünüyorum. Testler doğrultusunda çıkan sonuçlardan ve insanların davranışlarından bunu anlamak çok ta zor değil.
Kullanıcı testleri sonuçlarına göre aldıkları form aksiyonlarında hataların %30'a varan oranda giderildiğini ve dönüşümü büyük ölçüde etkilediği bilgisini bizimle paylaştı.
Sunumdan Kareler
5. Alexis Piperides - Storytelling in the Design Process: How Captivating User Flows Can Help Designers Narrate the Story of Their Designs.
Alexis, sunumunda UX sunumlarını yaparken hikayeleştirmenin, konuyu anlaşılabilir kılmasında büyük rol oynadığını söyledi. Hikayelerin insanlara ilham verdiğine değindi. Örnek veriyorum; bir mobil uygulama tasarlıyorsunuz ve bu mobil uygulamanın kullanıcı girişi, üye ol, anasayfa gibi bir çok sayfası olduğunu düşünelim. Bir kullanıcı ilk olarak hangi ekran ile karşılaşacak o ekrandan sonra hangi ekrana gidecek gibi uygulamayı bir kullanıcı kullanırmışçasına hikayeleştirip tasarlamak faydalı olacaktır.
Sunumdan Kareler
6. Ahmet Durmuşoğlu & Serbay Arda Ayzıt - How Do You Grow Your Brands with “Content Marketing”
Bu oturum panel olarak düzenlendi. Panelde Serbay Arda Ayzıt ve Ahmet Durmuşoğlu, "İçerik pazarlaması ile markalarınızı nasıl büyütürsünüz?" konusuna değindiler. Oldukça verimli ve keyifli bir paneldi. Oturumda içeriğin öneminden ve doğru UX ile sunulan içeriğin kalitesinden bahsedildi.
Ahmet Durmuşoğlu, eski bir girişimi olan bir e-ticaret sitesindeki dönüşümü kaliteli içerik ile nasıl artırdıklarından bahsetti. Özet geçecek olursam, sektörde aynı segmentte olan bir çok e-ticaret sitesi var. Müşterileri sitenize çekmek ve alışveriş yapmalarını sağlayabilmeniz için onlara ulaşmanız gerek. Bunu gerçekleştirebilmeniz için de "içerik" büyük bir nimet. Yaptıkları bir başka içerik sitesiyle müşterilere erişip, eriştikleri müşterileri kendi e-ticaret sitelerine yönlendirmeye başladıklarından bahsetti. Bu yaptıkları hamlenin, satışları büyük ölçüde etkilediği bilgisini bizlerle paylaştı.
"Content is King!" :)
Serbay Arda Ayzıt ise bize SEO'nun öneminden bahsetti. Google'ın sıralama algoritmasını sürekli olarak değiştirdiğini ve kullanıcılara en değerli içeriği sunmayı hedeflediğini belirtti.
Nedir bu en değerli içerik?
Google'a artık bir arkadaşımızmış gibi sorular sormaya başladık. Fenerbahçe Galatasaray maçı kaç kaç bitti? Diş ağrısına ne iyi gelir? iPhone 6S almalı mıyım? gibi sorular. Hal böyle olunca kullanıcı sorduğu sorunun net olarak cevabını almak istiyor. Google bu içeriği sunmak için de artık içeriğin kalitesine çok değer veriyor.
UX'in buradaki görevi, kaliteli içeriği kullanıcıya en uygun ve en verimli şekilde sunabiliyor olması. İçeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun, kullanıcı deneyimine uygun şekilde sunamıyorsanız pek te bir önemi kalmıyor.
Panelden Kareler
7. Çiğdem Arat - A New Focus to the World of User Experience and Customer Experience: Fan Experience
Çiğdem Arat, oturumunda bizlere kullanıcı deneyimi ve müşteri deneyimi Dünyasının yeni odağı olan fan deneyiminden bahsetti. Apple örneğini verdi. Bir iPhone kullanıcısı cihazı kullanmaktan memnunsa ve beğeniyorsa bu müşteri memnuniyetidir. Fakat kullandığı cihazı bir başkasına öneriyorsa bu da o ürünün fanı olduğuna işarettir.
Sunumdan Kareler
Sunum Görselleri
Telefonumun arızalanması sonucu kendi çektiğim fotoğrafları kaybettim. 😦 Bu yüzden sunum görselleri için UX Alive'a teşekkür ederim.
Elimden geldiğince aldığım notları buraya bıraktım.
Bir sonraki blog yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın. 😃